Lasertherapie (acné-) littekens

Lasertherapie bij Littekens 

Stoort u zich aan littekens in uw gezicht of op uw lichaam? Bij Dermavisie kunt u terecht voor het verbeteren van littekens als gevolg van bijvoorbeeld acné, een operatie of verwonding na een val, ongeluk of automutilatie. Wij hebben hier verschillende behandelmethoden voor, waaronder lasertherapie!


Littekens ontstaan na een verwonding van de dieper gelegen lagen van de huid. Na de verwonding gaat het lichaam direct aan het werk om de wond te sluiten en de huid te herstellen. Dit proces wordt ook wel wondgenezing genoemd. Wanneer de schade diep is of de wondgenezing verstoord wordt, kunnen er problemen ontstaan in dit proces. Dit heeft als gevolg dat het litteken niet mooi kan genezen. Dit kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals een infectie, een slechte algehele conditie van de huid of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Hoe werkt lasertherapie bij littekens?

Naast alle andere huidverbeterende behandelingen, maakt Dermavisie ook gebruik van een non-ablatieve fractionele laser, de M22 van Lumenis. Deze laser heeft een golflengte van 1565 nm. Het laserlicht van deze golflengte wordt specifiek door het water in de cellen geabsorbeerd en verwarmt deze. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten in het weefsel plaatselijk stollen, met als gevolg dat dit oude (beschadigde) weefsel door het lichaam wordt opgeruimd en de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd. Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, waardoor littekens van binnenuit weer kunnen worden hersteld.

De gehele huid blijft bij deze laserbehandeling in tact (non-ablatief). Daarnaast wordt het laserlicht gefractioneerd uitgezonden. Dit betekend dat er in een gelijkmatig patroon, een netwerk van minuscule onzichtbare ‘gaatjes’ in de huid worden gemaakt. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de huid snel weer geneest, dat er minder last wordt ondervonden van de herstelperiode en dat er weinig kans is op complicaties.

Welke littekens kunnen behandeld worden?
  • Acné-littekens
  • Automutilatie littekens
  • Chirurgische littekens
  • Traumatische littekens
Voor de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt er altijd een consult met de huidtherapeut ingepland. In dit gesprek krijgt u alle benodigde informatie over de behandeling en is er alle tijd om uw vragen te beantwoorden. Zowel vóór de behandeling als na de behandeling mag de huid niet door de zon, zonnebank of zelfbruiner gebruind zijn of worden. Hiervoor wordt een periode van 6 weken geadviseerd. Het is belangrijk om dit advies op te volgen om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. 

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling worden de ogen afgedekt met een brilletje. Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en kan de behandeling beginnen. Tijdens de behandeling voelt u korte prikjes op de huid. De behandeling kan licht gevoelig zijn, maar wordt vaak goed verdragen.

Na de behandeling

Na de behandeling zal er een herstel bevorderende crème worden aangebracht. De huid voelt na de behandeling warm aan en ziet er wat rood uit. Bij sommige mensen kan er lichte zwelling ontstaan. Deze huidreactie is normaal en is per individu verschillend. De roodheid trekt gemiddeld na twee dagen weg. Eventuele behandelde pigmentvlekken kunnen na de behandeling eerst wat donkerder worden. Na enkele dagen kan de huid er wat bruinig uitzien en kan er lichte schilfering ontstaan. Dit zal binnen enkele dagen vanzelf wegtrekken.

Resultaat?

Nadat de huid hersteld is zal er al een verbetering zijn in textuur en kleur. Het uiteindelijke optimale effect van de behandeling zal echter niet direct zichtbaar zijn. De cellen die worden gestimuleerd door het laserlicht hebben tijd nodig om collageen en elastine te produceren en hiermee het weefsel te verstevigen en te verbeteren. Dit proces kan 3 tot 6 maanden in beslag nemen. Het exacte aantal benodigde behandelingen hangt af van uw persoonlijke wensen en de aard en uitgebreidheid van het huidprobleem. Gemiddeld is een kuur van ongeveer 4 behandelingen met een interval van 4 tot 5 weken.

Zijn er complicaties mogelijk?

De behandeling met de fractionele laser is een zeer veilige behandeling. Ernstige complicaties zijn uiterst ongewoon. Soms heeft men wat langer last van zwelling dan gemiddeld. Deze verschijnselen trekken altijd bij. Complicaties als verbranding en pigmentverschuivingen kunnen zoveel mogelijk worden voorkomen door het opvolgen van de adviezen.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen over lasertherapie bij littekens? Neem dan contact met ons op.


Vergoeding zorgverzekeraar

Lasertherapie bij littekens wordt vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Neemt u hiervoor even contact op met uw zorgverzekeraar of check uw polis.

Oosterweg 81, 6602 HC Wijchen

(8 invoeren in navigatie)

Algemeen tel:

024 – 84 82 028

Openingstijden

Op afspraak

E-mail

info@dermavisie.nl